A korszerűsítés, fűtés, víz, villany, kommunikáció, riasztók, elektromos redőnyök, audió rendszerek.

Annyi féle probléma, hogy huj-ujj.

Annyi féle, hogy könnyen kimaradhat valami.

Alapvető kérdés azt eldönteni, hogy megkockáztatjuk az ésszerű, költséghatékony megoldásokat, vagy az előírásokhoz ragaszkodunk, esetleg még azok sem nyugtatnak meg minket…

Ezt érdemes költségcsoportonként megvizsgálni, mert a hozzáállás jelentősen eltérhet. Utólag változtatni, már mindenkinek fájdalmasan költséges…

Magas műszaki tartalom, a biztonságérzethez, magasabb költségekkel jár. Mindig található még magasabb műszaki tartalom, exponenciálisan növekvő költségekkel. Önnek kell döntenie! Mi nyugtatja meg, a valós garancián túlmenően? Ez tulajdonképen szubjektíve döntés.

A másik legfontosabb , hogy a lakásfelújítása elején döntse el, és velünk is közölje, milyen pontosságú lakásfelújítási munkát vár el. Végzetes lehet, ha átlagos minőségű lakásfelújítási kalkulációval, átlag feletti lakásfelújítás minőséget szeretne. Nagyon kínos, ha ez a végén derül ki. A fordítottja sem az igazi…

További fontos dolog, hogy már a tervezéskor gondoljunk a korszerűségre. Ha már egyszer sok pénzt költünk rá, ha lehetséges, legyen már korszerű is… Mit is jelent a korszerűség ma?
Van, amiben nagyon konkrét, van, amiben inkább csak hangulat. Nézzünk néhány konkrét példát a teljesség igénye nélkül.

A fürdőszoba padló lefolyó, régebben mindenhova került. Aztán rájöttünk, annyi víz sosem pancsolódik ki, hogy az le is folyjék, viszont folyton figyelemmel kell, rá lenni a víz ne száradjon belőle ki, mert akkor megszűnik a bűzelzárás… Ezért manapság inkább nem kérik, pontosabban a megszüntetését kérik.

 Maradva a fürdőszobánál, a mosdópultot manapság nem csempével szokás burkolni, inkább valamilyen kő, márvány, vagy műkő pultot alkalmazunk. Azok egyszerűen tisztán tarthatók.

 A szellőzés. Ma már mindenki tisztában van vele, milyen fontos a helyiségek átszellőzése a penészesedések elkerülésére. Ha nincs is rá külön keret, hogy az átszellőztetésekkel komolyan foglalkozzunk, legalább a régi megoldásokat tartsuk tiszteletbe. Tehát pótlás nélkül ne szüntessük meg!

A csövek, vezetékek. Ma ezekről úgy gondolkodunk, azok vannak értünk és nem mi vagyunk a csövekért. Nem azért élünk, hogy a kaotikusnak látszó csőkígyókban gyönyörünket lelhessük. Ha már egyszer építkezünk, nincs az a plusz költség, ami ne érné, meg hogy ezek a régi csodák eltűnjenek. A sufniban és ipari helyeken még megengedhető a csőkígyó vezetékhálóval.

 És a csövek, víz. Ügyeljünk rá, hogy a bejövő vízcsőre mindig új, jó minőségű főcsap kerüljön, minimum egy vízszűrővel, mérőórával. (többnyire megoldható, hogy a két-három helyről kapott vizet egy mérőpontra összpontosítsuk)

A falak színeiben a mennyezet fehérre festése nyomja le a teret a legkevésbé. Ezért szeretik ma ezt a leginkább. A főszíneknek nagyon halvány színeket alkalmaznak, hogy egy kisebb falon annál harsányabb díszítő megoldások életre kelhessenek.

Íme, csak néhány kis példa, úgy általánosságban. Számtalan hasonló döntést kell meghoznia a már a tervezéskor. Mi attól vagyunk „szakemberek”, hogy ezzel foglalkozunk napról-napra. Így óhatatlanul, egyre inkább értünk hozzá… 🙂 🙂 🙂